Yapısal Sağlık İzleme

Yapısal sağlık izleme nedir?

   Yapısal sağlık izleme; inşaat, uzay ve havacılık ve makine mühendisliği altyapılarının malzeme ve geometrik özelliklerindeki değişiklikleri izleyerek bir hasar tanımlama stratejisi uygulama sürecidir. Yapısal sağlık izlemenin birçok faydası vardır.

Yapısal sağlık izleme belirsizlikleri azaltır

Bir yapının sahipleri, malzemelerin gerçek durumu, yapıya etkiyen gerçek yükler ve eskimesi hakkında çok az bilgiye sahiptir. Karar verirken, yapıyı güvenli tarafta tutmak için en kötüsünü varsaymaktan başka seçenekleri yoktur. İzleme, mal sahibine gerçek verilere dayalı bilinçli kararlar verme yeteneği verir. Sigortalı riskle ilişkili belirsizliği azaltarak sigorta maliyetlerini de azaltabilir.

Yapısal sağlık izleme, gizli yapısal rezervleri keşfeder

   Çoğu yapı beklenenden çok daha iyi durumdadır. Ayrıntılı tasarım, daha iyi malzeme özellikleri ve bunların hep birlikte etkisiyle, herhangi bir müdahale olmaksızın bir yapının ömrünü veya yük taşıma kapasitesini güvenli bir şekilde uzatmak mümkündür. Bunu yaparak, onarım ve değiştirme maliyetleri ertelenebilir.

Yapısal sağlık izleme, eksiklikleri zamanında keşfeder ve güvenliği artırır

   Bazı eksiklikler görsel inceleme veya modelleme ile bulunamaz. Bu durumlarda, kötüleşmeden önce uygun iyileştirici veya önleyici eylemlerin gerçekleştirilmesi önemlidir. Böyle bir eksikliğin giderilmesi çok daha ucuz olacaktır ve doğru zamanda yapılırsa yapının kullanımında daha az aksamalara neden olacaktır. Bir yapının izlenmesi, yapının ve kullanıcılarının güvenliğini artırmak için kalıcı ve güvenilir veriler sağlar.

Yapısal sağlık izleme, uzun vadeli kalite sağlar

   Bir yapının izlenmesi; yapım, işletme, bakım ve onarım sırasında yapının kalitesinin değerlendirilmesine yardımcı olan sürekli ve nicel veriler sağlar ve böylece kalitesizliğin gizli maliyetlerini ortadan kaldırır. Bir yapıda meydana gelen hasarların ve kusurların çoğu, inşaat sürecinde oluşur. Ancak bunların çoğu, onarımın artık yüklenicinin garantisi kapsamında olmadığı yıllar sonrasına kadar görünmeyecektir. Bu, onarımı çok daha pahalı hale getirir.

Yapısal sağlık izleme, yapısal yönetime izin verir

   Verilerin izlenmesi, güvenilir ve tarafsız bilgi sağlayarak kararların kalitesini artırabilir. Bu nedenle sahiplerin yalnızca bütçe izin verdiğinde değil, gerektiğinde bakım ve yeniden inşa için harcama yapmalarına olanak tanır.

Yapısal sağlık izleme bilgiyi artırır

   Bir yapının gerçek koşullarda nasıl performans gösterdiğini bilmek, gelecekte performansa dayalı tasarımlara yol açacaktır. Bu; daha ucuz, daha güvenli ve daha dayanıklı olan, güvenilirliği ve performansı artırılmış yapılar ortaya çıkaracaktır. İzlemeye yatırım yapmak, zamanla zayıflıkları keşfederek ve tasarımı optimize ederek projede daha sonra tasarruf sağlayacaktır.

Projelerimiz

Cenova köprüsü yapısal sağlık izleme projesi

   Cenova’daki köprünün yapısal olarak günümüzün trafik ihtiyaçlarının ağırlığını kaldıramadığı için trajik bir şekilde çöktüğü gün olan 14 Ağustos 2018’i hepimiz hatırlıyoruz. Köprünün günlük önemi nedeniyle, yeni bir köprünün hızla inşa edilmesi gerektiği açıktı. Köprünün tasarımcıları, güvenliği sağlamak için hemen bir tür yapısal sağlık izlemesi kullanmaya karar verdiler.

​   Renzo Piano, yeni köprüyü memleketine bir hediye olarak tasarladı. Yerel işletmeler çok kısa sürede köprüyü kurmayı başardı. Cenova köprüsü, kuzey İtalya’nın ana trafik yollarının bir parçası olduğu için ve büyük bir ekonomik değere sahip olduğu için buna ihtiyaç duyuldu. Bu köprü sadece Cenova’yı Milano’ya bağlamakla kalmayıp, aynı zamanda İtalya’yı Fransa’ya da bağlamaktadır.

​   28 Nisan 2020’de yeni köprünün son kısmı yerleştirildi. Köprü, Cenova’nın koruyucu azizlerinden biri olan Saint George’dan sonra Ponte San Giorgio olarak adlandırıldı. Mühendis Tartaglia’ya göre, köprü “Avrupa’nın en güvenli ve en çok izlenen köprüsü”dür ve bu izlemede Somni önemli bir rol oynamaktadır!

​   Somni; köprünün her bir sütununu ve sütun temelini, sütunun gece ve gündüz yanlış hizalanmasını izleyen iki adet son derece hassas eğim sensörü ile donattı. Bu sayede hem her bir ayağın temeli hem de direklerin kendileri, zeminin oturması, trafik yükleri, rüzgar ve sıcaklık ve yapının sağlığını etkileyebilecek diğer tüm koşullar izlenmektedir.

​  Bu uygulamada fiber optik sensörlerin seçilmesinin ana nedeni, bu sensörlerin çok yüksek güvenilirlikleri ve eşsiz ömürleridir. Elektrik sensörleri ve sensörler için gerekli olan elektrik kablolarının fiber ve fiber optik sensörlerden çok daha kırılgan olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, ulaşılması zor tüm yerlere yalnızca fiber optik kablolar, bağlantılar ve sensörler kurma kararı hızlı bir şekilde alınmıştır.